apr
Faktorer som tyder på fall i boligprisene

Nye krav kan endre utflating av boligprisene til nedgang.
Siden boligmarkedet i desember 2008 nådde bunnen i kjølvannet av finanskrisen, har boligprisene steget 50%. Bare i fjor steg prisene 7,7%. Boligprisveksten i Norge stoppet opp i mars, viser tall fra eiendomsmeglerbransjen som ble offentliggjort i går.
Det høye prisnivået kombinert med strengere reguleringer av bankene, tilsier at prisveksten gjennom 2013 blir lavere enn gjennom 2012, skriver Nordea Markets i prognoserapporten ”Økonomisk oversikt”, som ble lagt frem i mars. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er overrasket over den svake prisutviklingen i boligmarkedet så langt i år.
Han har derfor en følelse av at nedgangen i mars kan skyldes en tilfeldighet.
”Jeg tror mest at det er en tilfeldighet. Så lenge kreditten flyter såpass greit, renten er lav og arbeidsmarkedet er bra, er det mest sannsynlig at prisøkningen fortsetter. Men vi har lenge vært skeptiske til prisnivået – og da kan det alltid skje uventede ting. Det behøver ikke være noen trigger for at det snur, men det kan være at det bare er blitt for dyrt,” sier Andreassen.
Meglerhuset skriver: ”Gjennomsnittlig prisvekst på boliger fra 2012 til 2013 anslås til 6-8%, og 4-6% i 2014. Det forutsetter at de nye reguleringene av bankene innføres gradvis, og at første renteøkning fra Norges Bank først kommer i mars neste år.”
”Det kommer til å bli dyrere å låne penger til bolig. Renten vil måtte normalisere seg på et høyere nivå. Dette sammen med at norske husholdninger allerede har en høy gjeldsgrad, vil påvirke boligprisene i negativ retning,” sier Nordeas regionsjef for Østfold og Follo, Halvor Danielsen.
I mars utløste DNB et skred av rentehevinger fra bankenes side, der de fleste økte boligrentene med rundt 0,3 prosentpoeng. Alle bankene forklarte rentehevingene med strengere krav til bankenes egenkapital fra myndighetens side.
Mulig boligprisfall allerede neste år
Norges Bank signaliserte at styringsrenten vil holdes lav fremover, og at renteoppgangen skyves til våren 2014. Flere banker antydet sammen med rentehevingen at det kan bli aktuelt å sette opp renten ytterligere. Bankene har allerede strammet inn på utlånspraksis, og utlånsmarginene har økt mye siden i fjor sommer.
Renten kan holdes lav enda lenger
I følge Nordeas analytikere vil en annen konsekvens være at utviklingen i norsk økonomi blir svakere hvis kravene blir strengere og gjennomført raskere enn antatt. Det er blant annet fordi det vil kunne utløse et fall i boligprisene.
Ingen kommentarer så langt