
Mange tror at Norges Bank vil sette ned styringsrenten allerede i mai.
Lønnsoppgjøret og svake inflasjonstall har satt i gang spekulasjoner om Norges Bank vil kutte renten i mai. Sjeføkonom i Eika, tidligere Terra Gruppen, Jan Ludvig Andreassen tror Norges Bank vil sette ned styringsrenten allerede i mai. Og trolig stopper de ikke der. Han sier til DN.no følgende:
Jeg tror vi får enda et rentekutt til høsten, sier han til DN.no.
Styringsrenten er i dag på 1,5 prosent. Renten i eurosonen er til sammenligning på 0,75 prosent. Årsaken til at styringsrenten er mer enn dobbelt så høy i Norge, er blant annet tilstanden i norsk økonomi – som fremdels befinner seg på den grønne gren sammenlignet med den europeiske.
De som advarer mot at boligprisene skal falle fordi prisene er for høye, må mene at det er for mange boliger i markedet, sier Andreassen.
Lønnsoppgjøret trekker mot kutt
I tillegg til den overraskende svake inflasjonen tegner årets lønnsoppgjør til å bli svakere enn ventet.
Lav inflasjon og et moderat lønnsoppgjør er ting Norges Bank legger vekt på, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Vi mener at lønnsoppgjøret øker sannsynligheten for rentekutt, og prisfallet trekker ytterligere i den retningen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Årsaken til at DNB Markets likevel tror at Norges Bank vil la renten stå uendret, er hensynet til finansiell ustabilitet.
Norges Bank har lite lyst til å kutte i renten, på grunn av bekymringen for at finansielle ubalanser kan bygge seg opp, sier Haugland.
Sterk krone
Når det gjelder sammenhengen mellom renten i Europa og i Norge – og derigjennom styrkeforholdet mellom den norske kronen og euroen, mener Andreassen at hensynet til norske arbeidsplasser vil bidra til å tvinge frem rentekutt i Norge.
Det handler ikke bare om hensynet til eksportindustrien, men også den generelle næringsutviklingen i Norge. At fabrikker legges ned er ikke det største problemet. Det er det er veldig vanskelig å starte noe nytt, få nye investeringer i industrien. Vi ser det også i reiselivet, der europeere ikke har råd til å feriere i Norge på grunn av den sterke kronen, sier Andrasseen.
Ingen kommentarer så langt