
Lar seg ikke stoppe av økonomiske hindre
Hele 89% av norske gründere ville ha tatt det samme valget om igjen til tross for vanskeligheter og manglende statlig støtte. Standhaftige gründere lar seg ikke stoppe av økonomiske hindre, viser fersk Regus-undersøkelse. Det er mer enn det globale gjennomsnittet på 85%.
Men det største hinderet for oppstart er uten tvil tungrodd byråkrati, leser en undersøkelsen rett. Hele 79 prosent svarte at dette var det største hinderet for oppstart.
Deretter mente 67% at det var vanskeligheter med å få innvilget kreditt og 62 prosent viste til mangel på statlig støtte. Mer enn to femtedeler av norske gründere oppga også den økonomiske situasjonen og store selskapers markedsdominans som alvorlige hindre, viser den ferske undersøkelsen.
”Det er godt det finnes gründere som ikke lar seg stoppe,” kommenterer country manager i Regus Alf Astrup.
”Hvem vet hvordan den økonomiske situasjonen hadde vært hvis de hadde valgt å være forsiktige og nedbemannet slik mange av de store konkurrentene deres gjorde. Utfordringene de står overfor, er ikke nye, men de gir tydelig tilbakemelding om at statlige støtteordninger har hatt lite å si, til tross for gode intensjoner,” sier han.
Norske gründere tenker ikke stort nok
Suksessgründer, Jørn Lyseggen, mener at norske selskaper har et godt utgangspunkt for internasjonal suksess, men begrenses av dårlig selvbilde.
Jørn Lyseggen fra Trysil bor i Silicon Valley. Som grunnlegger og adm.dir. for it-selskapet Meltwater, mener han at Norge har nok talent til å hevde seg i konkurranse med internasjonale teknologiselskaper. Men norsk tankegang begrenser oss, mener han.
Ville tenke større
Selv flyttet Lyseggen fra Norge til California for å bli smittet av den amerikanske optimismen.
”For meg var det en voksenopplæring. Jeg ville lære å tenke større,” sier han.
Meltwater, som leverer it-tjenester inkludert nyhetsovervåkning, ble stiftet i Oslo i 2001. I fjor omsatte selskapet for 125 millioner dollar, tilsvarende 720 millioner norske kroner. De har 800 ansatte fordelt på 27 land.
Kunnskapsøkonomi
Oslo kommunes byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), har invitert alle deltakerne på Mesh-treffet til rådhuset for å selge inn Oslo som oppstartsby.
”Norge og Oslo har kommet litt senere på banen enn mange andre når det gjelder en systematisk tilnærming til utvikling av oppstartbedrifter, men er nå på vei til å få gode miljøer på dette,” sier han.
Ingen kommentarer så langt