jul
Et bankkort er et gullegg

Se hvordan du sikrer deg mot ID-tyveri
Abdirahman Salad Warsame er ikke den eneste som har blitt utsatt for ID-tyveri. En svindler stjal Abdirahmans identitet. Nå renner det inn med regninger på telefonabonnementer som er opprettet i hans navn. En ukjent person har opprettet et stort antall telefonabonnementer i Abdirahman Salad Warsames navn. Han forteller at åtte abonnementer er registrert hos Chess, 12 hos Tele2, 24 hos MyCall og seks hos Talkmore. Alle regningene havner i Abdirahmans postkasse i Oslo.
Ifølge tall fra Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) ble 124.000 nordmenn rammet i 2010. Året etter falt tallet til 80.000, men steg igjen i fjor. Til og med november hadde rundt 105.000 opplevd slik svindel.
”Et bankkort er et gullegg. Det inneholder det meste du trenger for å være en person så lenge du ikke trenger å møte noen fysisk – navn, kontonummer, fullt fødselsnummer, bilde, CVC-kode og signatur,” påpeker seniorrrådgiver Christian Meyer i Norsis.
Anbefaler å hente kortet selv
En person som mister bankkortet, løper en stor sikkerhetsrisiko. Meyer er kritisk både til at nye kort sendes ut via posten og til at det er bilde på kortene.
”Bildene vil forsvinne når vi får innført et nasjonalt ID-kort,” sier Meyer.
– ”Hvordan kan man sikre seg mot ID-tyveri?”
”Jeg ville bedt om å hente kortet selv i banken. Man kan også sperre seg mot å bli kredittvurdert. Da vil man ikke få innvilget lån, forbrukslån eller få åpnet et telefonabonnement,” sier Meyer.
Gå til politiet
Er man først utsatt for ID-tyveri, må man gå til anmeldelse.
”Saken blir sikkert henlagt, men man får i hvert fall et dokument som man kan vise fram når man går canossagangen til kreditorene for å vise sin uskyld,” sier han til TV2.
Ingen kommentarer så langt