okt
Slik unngår du vannskader på hytta

Skal du stenge sommerstua for sesongen? Gjør hytta vel bevart i vinter!
Høyere hyttestandard har forlenget sommersesongen i norske fritidsboliger, men før du reiser fra hytta i høst, bør du ta dine forholdsregler. Så slipper du kjedelige overraskelser til våren.
– Det viktigste er å stenge alt som har med vann å gjøre, råder Hanne Gudding, kommunikasjonssjef hos Storebrand.
Store skadebeløp
Frostskader i forbindelse med vanninstallasjoner er blant de vanligste skadene på hytter i Norge i løpet av vinteren. Ifølge SINTEF utbetalte forsikringsselskapene 150 millioner kroner i vannskade-erstatninger for hytter i fjor.
– For å unngå disse skadene må du sørge for at bygningen er tilstrekkelig oppvarmet, eller stenge hovedkranen og tømme innvendige vannledninger og sanitæranlegg. Og når du tapper ut av vannrørene, er det viktig å kontrollere at stoppekranen er tett, påpeker Gudding.
– Pumpeløsninger er dessuten spesielt sårbare ved frost, så de bør enten frostsikres eller tas med hjem. Det kan også være en idé å helle frostvæske i vannlåsen på toalettet, tipser hun.
Ubudne gjester
Når vannet er vel avstengt, bør du sikre deg mot uønsket hyttebesøk – av både mennesker og dyr.
– Pass på å låse vinduer og dører på hytta, samt eventuelle anneks og boder. Det finnes dessuten egne låser til både vinduer og lemmer, og det kan være en god investering, tipser Kine Gleditsch, redaksjonssjef i Hyttemagasinet.
– Du kan også vurdere å installere alarm. Det finnes systemer som melder direkte til deg hvis noen er i hytta, eller kanskje best – til et alarmselskap. Tyvene kan nok være langt unna før noen kommer til unnsetning, men en alarm kan jo være det som gjør at tyven går forbi hytta, formoder hun.
Andre ubudne hyttegjester er mus, mink og andre skadedyr. Og de er sultne i vinterkulda.
– Oppbevar eventuelle tørrvarer i krukker og glass. Og tett igjen hull og sprekker i hytta. Til dette finnes det spesielle lister eller nettinger. De søte, men irriterende dyra kommer seg inn på de mest utrolige steder, og derfor er det kanskje greit også å safe med en musefelle eller tre? tipser Gleditsch.
Aske og avfall
For at gjensynet med hytta skal bli så trivelig som mulig, bør du rydde og gjøre rent før du reiser hjem. Tøm for eksempel peis og ovner og gjør dem klare til neste besøk.
– Vær imidlertid bombesikker på at det ikke er noe liv i aske og glør før du drar. Å sette aske til kjøling ved hytteveggen kan forårsake brann, advarer Kine Gleditsch.
Aske fra peis og ovn bør du spa du over i egen askebøtte med lokk, og denne bør plasseres på en helle eller stein – langt unna hytta. Husk dessuten å stenge spjeldet i peisen, og bær gjerne inn ny ved og opptenningsved.
– Gjør hytta godt forberedt til en lettest mulig «oppstart» ved neste hyttebesøk, oppfordrer Kine Gleditsch.
– Og husker du også å ta med søppelet, og tømme dobøtta der det er aktuelt, vil neste visitt bli mye, mye hyggeligere!
Vinterforberedelser innendørs
1. Trekk for gardinene for å hindre innsyn fra potensielle tyver. Lukk eventuelle vinduslemmer og lås alle dører.
2. Tyver som går grundig til verks, er avhengig av bilvei helt fram til. Vurder å investere i en bom.
3. Registrer eventuelle verdigjenstander (bruk gjerne foto/video), og oppbevar kvitteringene hjemme.
4. Ikke oppbevar alkohol, medisiner eller våpen/ammunisjon i hytta. Sett opp et skilt som informerer om dette.
5. Hold innvendige dører åpne, slik at lufta ikke blir så tett. Sjekk at vinduene er lukket, men la ventiler stå åpne for å bedre luftsirkulasjon.
6. Heng opp dyner og tepper.
7. Tøm kjøleskap/fryser dersom du slår av dette i vintersesongen, og la dørene stå åpne.
8. Steng hovedvanntilførselen. Tøm kraner og rør, samt vannsisterne eller vanntank som ikke er frostsikret. La kraner stå åpne. Hell frost- eller vindusspylervæske i vanntoalett.
9. Trekk ut støpsler, og skru ut sikringer som ikke er i bruk. Se over det elektriske anlegget før du forlater hytta. Skrur du av hovedbryteren, reduseres brannfaren, men du øker faren for frostskader. Vurder gjerne en «ring-hytta-varm»-løsning.
10. Koble fra propanbeholderen.
11. Avtal gjensidig tilsyn med hyttenaboer.
Kilder: Storebrand og Kine Gleditsch/Hyttemagasinet
Vinterforberedelser utendørs
1. Sjekk taket for synlige skader. Kommer det mye snø i løpet av vinteren, kan det kan være for seint å sjekke taket til våren!
2. Sjekk tetting rundt både pipe og luftekanaler på taket, og se til at vinduer og dører slutter ordentlig til karmene.
3. Fjern løv fra takrenner og kontroller at nedløpsrør er i orden.
4. Allier deg med hyttenaboer, og avtal gjensidig varsling og måking ved store snøfall. Ta gjerne en tur på hytta i løpet av vinteren for å se at alt er ok.
5. Mus trekker inn i om høsten, og alt de trenger for å komme inn i hytta er et halvannen centimeters hull, for eksempel under panelet utvendig. Tett igjen med for eksempel byggskum eller stålull.
6. Sikre løse gjenstander rundt hytta i tilfelle storm.
Kilder: Storebrand og Kine Gleditsch/Hyttemagasinet
- Etiketter: anbefaling, forsikring, hytte, tips, vannskader, vinter
- 0
Ingen kommentarer så langt